hirdetés

Az anonim proxyk

Az IP cím elrejtése nem egyszerű feladat. Ha csak böngészés közben kívánjuk álcázni magunkat, akkor nem kell mást tennünk, mint a böngészőnk hálózati beállításainál a proxyhoz beírni a kiválasztott anonim proxy IP címét és portszámát és már netez-hetünk is elvileg titokban. Ebben az esetben ugyanis az ellenállomás csak a proxy IP címét látja, a kiinduló IP címet nem. Fontos ugyanakkor, hogy anonim proxy üzemeltető láthatja az IP-t igen. Ha akarja, minden áthaladó információt naplózhat, így adott esetben jelszavakat, e-mail címeket is megszerezheti a gépünkről.

Egy jó anonim proxy megtalálása a kulcsa az IP cím elrejtésének. Keresgélhetünk weboldalakon keresztül (pl. google-ba beírjuk, hogy anonim proxy, de használhatunk kifejezetten erre a feladatra kifejlesztett ingyenes vagy fizetett programokat.

A proxy-knál a legnagyobb problémát általában a sebesség jelenti. Az ingyenes szerverekre pillanatok alatt rengeteg felhasználó csatlakozik, ami nagyon lekorlátozza a használhatóságot. Az anonim proxy kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy a Last Good Check idő ne legyen túl hosszú, az Uptime-ja %-ban minél magasabb legyen, és ping esetén jó rövid legyen a válaszideje.

Az ingyenes proxyk közül hiába választunk ki ugyanis egy viszonylag gyorsat, ez csak addig lesz elfogadható sebességű, amíg mások is meg nem találják (és ez viszonylag gyorsan meg szokott történni). A lelassult forgalom rákényszeríti a felhasználókat egy rajzáshoz hasonló rendszeres vándorlásra. Hiába várjuk ugyanis, hogy majd elmennek a többiek, és majd jobb lesz, ők is erre várnak. Aztán szinte egyszerre unja meg mindenki, és megy át máshová.

Egyéb módszerek

Ennél jóval biztosabb módja a rejtőzésnek a proxy láncolás. Ebben az esetben a felhasználó csatlakozik az egyik proxyra, amit arra utasít, hogy egy másik proxyn keresztül érjen el egy harmadikat, és az a harmadik van közvetlen kapcsolatban a webhellyel. A proxy láncolás nagy hátránya, hogy a lánc átviteli sebességét mindig a legszűkebb keresztmetszet határozza meg.

Az anonim proxy-nál biztonságosabb az úgynevezett distorting proxy. Ez a fajta proxy nem csak hogy nem adja tovább az IP címedet, de szándékosan hamis IP-t szolgáltat a http fejlécben.